Rëndësia e larjes së duarve


Gjatë ditës, ne jemi në kontakt me objekte ku ka miliona mikroorganizma (baktere, viruse) që shkaktojnë grip, sëmundje të mushkërive, hepatit A ose shumë forma të diarresë. Prandaj, larja e duarve është veprim shumë i rëndësishëm dhe në dukje shumë i thjeshtë, por shpesh nuk i kushtohet vëmendja e duhur. Sipas ekspertëve, 20 sekonda është koha e mjaftueshme për të larë duart me sapun dhe ujë për çdo herë që dilni nga një tualet, prekni ushqime, prekni plagë, ndryshoni të brendshme, pastroni hundën / kollën / teshtitjen, mbeturinat e prekjes, para dhe pas kujdesi për dikë që është i sëmurë me të vjella ose diarre, pasi ka ndërruar pelenat ose pastruar një foshnjë, pasi ka prekur kafshët dhe pasi ka qëndruar në një ambient të mbushur me njerëz (sallone, aeroporte, autobus, etj.).